Állásfoglalásunk a Verespatakra tervezett aranybánya kapcsán

A Magyar Patrióták Közössége szerint a környezeti és a kulturális károkozás és az ásványkincsek felélése nincs arányban azzal a morzsával, amelyet a kanadai-román bányavállalat hatalmas profitjából a helyieknek juttatna.

A mi szervezetünk is felelősnek érzi magát, hogy a Verespatakra tervezett, cianidos technológiát alkalmazó bányaberuházás ne valósulhasson meg. Ennek érdekében együttműködünk és jó kapcsolatot ápolunk az erdélyi magyar és román civil szervezetekkel.

Verespatak távolról (Fotó: a tiltakozó szervezet honlapjáról)

A tervezett bányaberuházásról már lassan egy évtizede olvashatunk az újságokban. Álláspontunk szerint az, hogy Verespatakon lesz-e aranybánya, öt szempontból érinti a magyar érdekeket. Ezek között a környezetszennyezés, amely a bányacég saját tanulmánya szerint is száz évig fog tartani, illetve az életveszélyes cianidos technológia alkalmazása a legközismertebb. (Egy esetleges gátszakadás megismételheti a 2001-es ciánkatasztrófát.) Egyelőre kevesek előtt ismert az a tény, hogy a városka mintegy ötven műemléki értékű épületével együtt nyilvánvalóan elpusztulna, mivel a Verespatak fölött emelkedő Kirnik-hegyet felrobbantanák. Súlyosbító tényező, hogy a külszíni fejtéssel tönkretett táj a jövőben nem tudná eltartani a lakosságot, holott ez a térség ma a hegyvidéki gazdálkodás és a turizmus együttműködésének iskolapéldája lehetne.

Az ötödik érvünk a bánya ellen: a cianidos szennyezés a Maros folyón keresztül érkezne a mai Magyarország területére, ahol nagyon érzékeny felszín alatti vízbázisok találhatóak. Egy ciánkatasztrófa megmérgezhetné a Dél-Alföld – egymillió magyar ember! – ivóvizét. Épp emiatt gondoljuk azt, hogy Verespatak nemzetbiztonsági kérdés.

Tagjaink 2012-ben félpályás útlezárással tiltakoztak a tervezett bányanyitás ellen Csongrád megyében. Ezeket az akciókat ha kell, újra megismételjük.

Magyar Patrióták Közössége © 2014. február 3.