Közlemény

2014. augusztus 12-én adta hírül a Subotica.com oldal, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben mégis lebontják a Radics fivérek (Braće Radić) utca 102. szám alatti, korábban műemléki védelemre javasolt épületet. Hiába került az épület a tíz évvel ezelőtti előzetes védelmi programba, műemlékké nyilvánítására végül nem került sor. Sajnos, a hírt követő órákban a bontás végérvényesen megtörtént.

Szabadka városképét elsősorban azért kell védeni, mert ez a város a magyarországi és az egyetemes településföldrajz egyedülálló különlegessége. Szabadka a legnagyobb falu, vagy másképpen a legnagyobb XIX. századi kertváros és tanyaközpont, amelynek belső része valóban városias. E századforduló idején kiépült városmag által lett Szabadka a magyar szecesszió meghatározó képviselője. A történelmi városkép teljes egészének védelme tehát egyetemes érdek, mert egyedülálló az emberiség településtörténetében.

Ennek a városképnek volt értékes eleme a Radics fivérek utcai épület, amelyet a befektetői érdek a helyi városvezetés asszisztálása mellett eltörölt a föld színéről. Mindez beillik abba a sorba, amely az elmúlt évtizedek épületbontásai láttán „szabadkai városrombolás” néven került be a köztudatba.

Szabadka építészeti képén az 1960 utáni szocialista lakótelepek és a rendszerváltás utáni koncepciótlan „fejlesztések” már így is gyógyíthatatlan sebeket ejtettek. Inkább ezeket a városképtől idegen lakónegyedeket kellene átalakítani, különben a város egésze védendő, mert az emberiség kultúrájának egyetemes értéke.

Magyar Patrióták Közössége © Budapest, 2014. augusztus 15.