Összefogás a Radetzky-laktanyáért

A Magyar Patrióták Közössége elsőként indított tiltakozást a budai Duna-partot ékesítő volt Radetzky-laktanya 2016-ban megkezdett lebontása ellen – egyelőre sikerrel!

A budai Bem téren álló, főhomlokzatával a Duna felé tekintő egykori Radetzky-laktanya mai formájában 1897-ben épült és 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchia közös hadseregét szolgálta. A historizáló stílusú épület a korabeli laktanyaépítészet egyik utolsó kimagasló fővárosi alkotása. A világörökségi oltalmat élvező budai Duna-parton áll, az Országházzal csaknem átellenben, így szervesen hozzátartozik Budapest történelmi látképéhez.

A nagy múltú épület az 1956-os forradalom kirobbanásának egyik kulcsfontosságú színhelye volt: október 23-án a fővárosi diákok a laktanya előtti téren álló Bem-szoborhoz hirdettek tömegtüntetést, ami a felkelés egyik kiinduló eseménye volt. Később az épület iskolának adott otthont, majd a rendszerváltás után a Magyar Demokrata Fórum székházaként vált közismertté. A befektetői kezekbe került ingatlan mintegy tíz éve lakatlan. 2008-ban ideiglenes műemléki védelem alá helyezték, amit a jogalkotó 2011-ben véglegesített. Ennek ellenére váratlanul megkezdte az épület bontását 2016 májusában új tulajdonosa, a HB Reavis egy korábban már elvetéltnek hitt elképzelés mentén, egy 2010 májusában kiadott bontási-építési engedély alapján.

Archív képek a Radetzky-laktanyáról: az I. világháború előtt és 1956-ban

A Magyar Patrióták Közössége elsőként tiltakozott a műemlék bontása és az új, 32.000 négyzetméter alapterületű, Bem Palace nevű modern irodaház építése ellen. A befektető tervei – bizonyos homlokzati elemek meghagyása mellett – a műemlék lebontásával és új ház építésével számoltak.[1]
Egyesületünk a hatóságokhoz és az illetékes kormányszervekhez fordult, kérve a műemléki védelem alatt álló épület megmentését. A Patrióták kezdettől fogva hangsúlyozták, hogy a Radetzky-laktanya bontása jogellenes, mivel a hatályos örökségvédelmi törvények nem teszik lehetővé műemlék épület lebontását. Egyesületünk fellépését internetes aláírásgyűjtéssel és helyszínen megtartott tüntetéssel nyomatékosította.

Tüntetés a Bem téren

A másodfokon eljáró hatósági szerv, a Fővárosi Kormányhivatal június 2-án kelt határozatában megállapította, hogy a bontási-építési engedélyt 2010-ben szabálytalanul adták meg, ami azóta ráadásul érvényét vesztette. Erre tekintettel a tulajdonos engedélyét visszavonták és elrendelték a bontási munkálatok azonnali leállítását. A hatóság egyben megerősítette, hogy a Radetzky-laktanya „nemzetünk I. kategóriás műemléke, eszmei jelentősége és egyedisége révén országos szinten kiemelkedő műemléki jelentőséggel bír.”[2]
Ezt követően az elsőfokú szerv arra kötelezte a tulajdonost, hogy év végéig állítsa helyre az eredeti állapotot.[3]

Az épület bontását úgy kezdték meg, hogy az engedélyek nem voltak rendben

A Magyar Patrióták Közössége az örökségvédelem történelmi sikerének tartja, hogy egy folyamatban lévő műemlékrombolást sikerült megakadályozni a nemzet kulturális örökségére hivatkozással. Különösen azért nagy eredmény ez, mivel a tulajdonos egyike Európa tíz legjelentősebb ingatlanbefektető vállalkozásainak.[4]

Amíg a per folyamatban van, az épületet védőtető borítja

Jelenleg per van folyamatban, mivel a befektető a kormányhivatal döntését – amelyben az engedélyt nem adta meg a bontáshoz és az irodaház építéséhez – bíróságon támadta meg. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletében a keresetet elutasította, ám a tulajdonos a bíróság határozatát jogszabálysértőnek találta, és a Kúriához fordult. Így a Radetzky-laktanya sorsát végső fórumként a Kúria fogja eldönteni, de erre akár 2018-ig is várnunk kell. Kedvező döntés esetén az ingatlanbefektető köteles a műemlék eredeti állapotát helyreállítani.

Beszámolók

Változtatási tilalom alatt a Radetzky-laktanya
2019. április 24.

Közlemény – Újrakezdődhet a Radetzky-laktanya kálváriája
2018. december 19.

Fordulat a Radetzky-laktanya perében
2018. november 25.

A Kúria megismételteti a Radetzky-pert
2018. április 4.

A Kúria előtt a Radetzky-laktanya pere
2017. június 25.

Győzelem a Radetzky-laktanya perében
2017. január 24.

Első tárgyalás a Radetzky-laktanya ügyében
2016. október 25.

Elszámolás a Radetzky-laktanya megmentéséért gyűjtött adományokkal
2016. július 8.

Mindenképpen bontana a Radetzky-laktanya tulajdonosa
2016. június 21.

Megmentettük a Radetzky-laktanyát!
2016. június 10.

Békés tüntetés a Bem téren örökségünk védelméért
2016. június 10.

Csatát nyertünk a Bem téren
2016. június 7.

Tüntetést szervezünk a Bem térre
2016. június 3.

Műemlékrombolás a budai Duna-parton
2016. május 24.

A Magyar Patrióták Közössége ígéretéhez hűen tovább küzd azért, hogy a Radetzky-laktanya – a magyar hadtörténet fontos mementója és a budai Duna-part első osztályú műemléke – megmaradjon, és ne váljon a profitérdekek áldozatává. Minden társadalmi segítségért ezúton is köszönetet mondunk!


[1] Részlet a Kormányhivatal határozatából. http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/radetzky

[2] MTI-hír, 2016.06.23. http://magyarhirlap.hu/cikk/59161/Helyre_kell_allitani_a_Radetzkylaktanyat

[3] A tulajdonos építtető is elismerte, „vállalják, hogy ez egy új épület.” R. Kiss Kornéla: A homlokzat marad. Magyar Nemzet, 2016. június 1.

[4] Forrás: http://hbreavis.com/