A székelyektől kiindult európai polgári kezdeményezés azt jelzi az uniós szervek számára, hogy Románia nemzetiségi politikája nagyon távol áll a modellértékűségtől – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a júliusi online Patrióta Esten.

A nemzeti régiókért indult kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikája kezelje kiemelt figyelemmel ezeket a térségeket, aminek megfelelő módja lenne, ha létrejönne egy külön zseb, ami célzottan a nemzeti régiók számára lenne elérhető – mondta Dabis Attila a július 2-án élőben közvetített Patrióta Esten.

Az SZNT külügyi megbízottja ismertette, hogy május 7-ig több mint 1,2 millió aláírás érkezett a nemzeti régiókért, amiből 200-250 ezer szignót papír alapon gyűjtöttek. A koronavírus-járvány miatt az uniós szervek várhatóan meghosszabbítják a petíció határidejét, azonban erről csak júliusban születik végső döntés. „Május 8. óta nekünk semmiféle jogalapunk nincs ahhoz, hogy bárkinek a személyes adatait gyűjtsük és kezeljük” – emelte ki, hozzátéve, hogy az aláírásgyűjtő felületet majd akkor indítják újra, ha hatályba lép az erről szóló uniós jogszabály.

Hetzmann Róbert és Dabis Attila a júliusi online Patrióta Esten.

„Európa egészére kiterjedő kampányt fogunk indítani, és minden olyan közösséget igyekszünk megszólítani a saját nyelvén, amelyik érdekelt ennek a kezdeményezésnek a sikerében” – számolt be terveikről Dabis Attila, aki szerint az új cél a kétmillió aláírás összegyűjtése.

Az SZNT külügyi megbízottja nézői kérdésre válaszul elmondta, hogy elképzelésük szerint a nemzetiségi régióknak szánt pénzalap a közigazgatási hatáskörrel nem rendelkező térségek számára is elérhető lenne, ami Székelyföld uniós szinten történő elismerését eredményezné.

Az online Patrióta estet itt nézheti vissza!

Dabis Attilával a Hazajáró óbudai stúdiójában Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke beszélgetett, aki a beszélgetés végén bejelentette, hogy a Patrióta Esték rendezvénysorozat a járványveszély miatt költözött a digitális világba, a következő esttel azonban várhatóan visszatér a Küküllő Székely Kocsmába.

H.R. © Patrióták, 2020. 07. 06.