2017-ben a Nemzeti Összetartozás Program keretében a budavári Magyarság Házában megtartott rendezvényünkkel az észak-erdélyi, ma már zömében románok lakta Kővárvidékhez tartozó Magyarberkesz református gyülekezetét és a térség magyar közösségi házának megvalósítását támogattuk. Az összegyűjtött egymillió forint adományból megkezdődhet a sikeresen reprivatizált régi felekezeti iskola épületének újjáélesztése.

Ismertetés

Magyarberkesz (régebbi nevén Sárosmagyarberkesz) egy hatszáz lelkes, 60%-ban református vallású magyarok által lakott település Nagybányától 25 km-re délre, melyet ma már köröskörül román falvak veszek körül. Ez a terület a középkorban eleinte Külső-Szolnok vármegyéhez, majd az önálló Kővárvidékhez, Trianon előtt pedig Szatmár vármegye Nagysomkúti járásához tartozott. Kővárvidék egyike hazánk méltatlanul elfeledett tájainak. A történelem folyamán a magyarberkeszi lakosság soraiból kerültek ki az egész tájnak nevet adó Kővár őrei, akik az 1848-49-es szabadságharcból is kivették részüket. A hajdani mezőváros a történelem folyamán kicsiny faluvá zsugorodott, de szinte egyedüliként őrizte meg magyarságát az elrománosodott Kővárvidéken. A kis település ezúttal is az életet választja az önfeladás helyett.

A kezdeményezés bemutatása

A helyi református egyházközség az elmúlt években sikeresen visszaigényelte a régi magyar felekezeti iskola épületét, amit a kommunista diktatúra idején oroztak el a gyülekezettől. A takaros ház még Trianon előtt épült, hűen őrzi a régi világ értékeit. Mivel alsó tagozatos (1-4. osztály) magyar iskola már működik Magyarberkeszen, Kovács Péter Zoltán lelkipásztor elhatározta, hogy kővárvidéki magyar kulturális központot alakítanak ki az épületben. Célja a Kővárvidék bemutatása, a helyi magyar szórvány felkarolása és összefogása, egy olyan hely létrehozása, ahol a berkeszi magyar gyermekek számára közösségi, kulturális és művelődési programokat tudnak szervezni. A régi iskola épületének helyreállítását a helyiek a tiszteletes vezetésével, közmunka keretében már megkezdték, figyelemmel a műemléki elvekre is.

A program megvalósulása, elért eredmények

Hagyományos magyar kultúra napi estünket a budavári Magyarság Házában 2017. január 27-én rendeztük meg a magyarberkeszi református gyülekezet javára. Az ünnepélyen fellépett Kovács Nóri, a Népművészet ifjú mestere díjjal kitüntetett népdalénekes, aki Magyar hazánk fénye című műsorát adta elő. Az est fővédnöke Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke volt.

A rendkívül eredményes gyűjtésnek köszönhetően egymillió forint adományt tudtunk eljuttatni a magyarberkeszi gyülekezetnek, amit a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésen, 2017. június 3-án adtuk át a falu református templomában. Az emlékistentiszteleten részt vett és köszöntőt mondott Pánczél Károly. Több napos kővárvidéki látogatásunk során jó barátság köttetett a magyarberkeszi gyülekezet és a Magyar Patrióták Közössége között.

Kovács Péter Zoltán lelkipásztor tájékoztatása szerint az épületfelújítási munkálatok várhatóan 2017 második félévében kezdődnek el.

Az adományok jelképes átadása Magyarberkeszen

Beszámolók

Már épül a gyülekezeti ház Magyarberkeszen
2019. január 26.

Szüreti bál magyarberkeszi barátainknál
2017. október 23.

Magyarberkeszre látogattunk a nemzeti összetartozás jegyében
2017. június 10.

Egymillió forint Magyarberkesz közösségi házára
2017. március 22.

Összefogással a kővárvidéki Magyarberkeszért
2017. január 30.

Meghívó – Magyarberkesz megmaradásáért a magyar kultúra napján
2017. január 13.

Magyarberkesz bemutatkozása az M1 Térkép című műsorában
2017 januárja

Három felejthetetlen nap Észak-Erdélyben
2016. november 20.