December 9-én szombaton, a Patrióta esték rendezvénysorozattal egybekötötten tartotta meg egyesületünk év végi közgyűlését a fővárosi Aranytíz Művelődési Házban. Az est vendége, Kiszelly Zoltán politológus előadásában a geostratégia jelentőségét ismertette a hallgatósággal.

Az összejövetel elején a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek meg Éhn Józsefről, idén augusztusban elhunyt tagtársunkról, akinek önzetlen segítségére, közreműködésére a közösség mindig számíthatott. A közgyűlés második napirendi pontja az éves rendezvényterv összeállítása volt, majd az egyesület titkára, Berki Edith ismertette a Kristóf László emlékére szervezett verőcei kopjafaállítás bevételeit és kiadásait részletesen tartalmazó elszámolást.

A napirend megtárgyalását követően Kiszelly Zoltán politológus előadása következett, aki a geostratégia kérdéseiről és az „illiberális” állam próbájáról beszélt a Magyar Patrióták Közössége tagjainak. Hetzmann Róbert elnök felvezetőjében elmondta: a tagság kérésére 2018-ban kiemelten szeretnénk foglalkozni Kárpátaljával. Ez az előadás egy programsorozat nyitánya kíván lenni, és az a legfőbb célja, hogy a minket körülvevő és a kárpátaljai nemzetrész életét alapvetően befolyásoló folyamatokat globális szinten megértsük.

Kiszelly Zoltán előadását belpolitikai áttekintéssel indította. Hangot adott azon meggyőződésének, miszerint Magyarország jelenleg a kiegyezés korának patrióta gazdaságpolitikáját hajtja végre. Ennek lényege, hogy a hozzáadott érték zöme maradjon itthon, és ne menjen ki devizahitelek, kamatok formájában az országból, amint az a balliberális kormányok alatt történt.

A magyar helyzet rövid értékelését követően rátért a geopolitika nagy szereplőinek, így az Amerikai Egyesült Államok, az EU-ra legnagyobb befolyást gyakorló Németország, Oroszország és Kína stratégiáinak bemutatására. Az amerikaiak hagyományosan Németország gyengítésében érdekeltek, de az utóbbi évtizedekben Kína gazdaggá vált technológiában, míg Oroszország közismerten nyersanyagban erős. Emiatt az Egyesült Államok új főellensége már Kína. Ha Oroszországot a Jelcin-időkhöz hasonlóan valahogyan „demokratizálnák”, akkor Kína szövetséges nélkül maradna – mondta a politológus.

Kiszelly Zoltán szerint Kelet-Ukrajnában az orosz érdekszféra és a nyugati integráció blokkja közötti ütközőzónáért folyik a harc. Geopolitikai szempontból nagyon fontos terület az észak-európai síkság, vagyis a Kárpát-medencétől északra és keletre lévő térség, ahová Ukrajna is tartozik. A három és fél éve kirobbant kelet-ukrajnai háború kapcsán elmondta: 2015 szeptemberében Putyin a frontot sikeresen áthelyezte Kelet-Ukrajnából Szíriába azáltal, hogy leküldték a katonákat az Iszlám Állam ellen harcolni. Ezzel Oroszország kijáratot szerzett a Földközi-tengerre, vagyis amit a cárok nem tudtak elérni a Balkánon, azt Putyin megvalósította Szíriában – világított rá Kiszelly Zoltán a szíriai háború egyik érdekes hozadékára.

Az előadás során kiderült, hogy Kárpátalja geostratégiai szerepét ma elsősorban a volhíniai ukrán palagáz-lelőhelyek határozzák meg. Ezek nagyon értékes ásványkincsek, amiket magasabb olajár esetén megérné kitermelni. Ebben az esetben az orosz olajexport fő útját jelentő Barátság-kőolajvezetéken keresztül lehetne szállítani a kitermelt kőolajat. A Majdan óta ezeket a lelőhelyeket amerikai cégek kaparintották meg, így az oroszoknak elemi érdeke a kárpáti térség – a Barátság-kőolajvezeték útvonalának – destabilizálása.

Kiszelly Zoltán előadása végén utalt arra, hogy Magyarország sajátos geopolitikai helyzete miatt a történelem folyamán sokszor arra kényszerült, hogy hintapolitikát folytasson, ami az országnak mindig segített, ugyanakkor meg van az a hátránya, hogy előbb-utóbb el kell dönteni, hová állunk. Trump tavalyi győzelmével ez időben kitolódott, de a választás ezúttal sem lesz elkerülhető. A legfontosabb, hogy a megoldást illetően szövetségi rendszerben kell gondolkodnunk, mert csak egy szövetségi rendszerben tudjuk a magyar érdekeket érvényesíteni.

A patrióta est végén Hetzmann Róbert elnök megköszönte Kiszelly Zoltánnak, hogy elfogadta a felkérést és megtartotta előadását. Az elnök a Magyar Patrióták Közössége minden tagjának és barátjának áldott karácsonyt és boldog új évet kívánt, nem feledtetve, hogy az év még nem ért véget, hiszen több program és kezdeményezés is szerepel az egyesület idei naptárában.

Magyar Patrióták Közössége © 2017. december 10.