2018-ban a Nemzeti Összetartozás Program újra a leghányatottabb sorsú nemzetrész, Kárpátalja felé tekintett: a fővárosi Duna Palotában megtartott év eleji jótékonysági rendezvényünkkel az Ungvári járában található felerészben magyarajkú nyelvhatári település, Korláthelmec új magyar óvodájának megépülését támogattuk. A rekord összegű, 1,4 millió forintos adomány a magyar állam által finanszírozott „zöldmezős” óvodaépítéshez fog hozzájárulni.

A korláthelmeci óvodások
A korláthelmeci óvodások

Ismertetés

Korláthelmec a Putka-hegy lábánál terül el, amely patkó alakjáról kapta nevét. Történelmi borvidéknek tekinthető táj ez, amelynek a közeli Szerednye a központja, ahol hajdanán a Dobóknak komoly szőlősbirtokaik voltak.
A faluról templomával együtt 1286-ban írnak először, nevének előtagja régi birtokosaira, a Korláth családra utal. 1910-ben 882 lakosából 861 magyarnak vallotta magát. A Trianon óta eltelt közel egy évszázad alatt a falu nemzetiségi képe erőteljesen megváltozott. 2001-ben kilencszáz lakosának 51%-a vallotta magát magyar anyanyelvűnek. Azóta a magyarok aránya tovább csökkent, mintegy 40 %-ra, mivel Ungvár közelsége miatt sok a beköltöző. A lakosság hagyományosan három felekezethez tartozik, melyek a református, a görög katolikus és a római katolikus. Urunk Mennybemenetele templomát a szovjetek 1960-ban bezárták, 1986 lerombolták. A rendszerváltozás után, 1994-ben épült újjá.

A korláthelmeci református templom
A korláthelmeci református templom

A kilencszáz lakosú Korláthelmecet Ungvár közelsége miatt kevésbé sújtja az elvándorlás, azonban ma már jobbára ukrán települések veszik körül, így az óvoda megvalósulása lehet a kulcs a magyarság egyik kárpátaljai végvárának megmaradásában.

A kezdeményezés bemutatása

Az Ungvártól 14 km-re délkeletre, a Kárpátok lábainál található Korláthelmecen lakó magyar óvodások jelenleg egy leromlott állapotú, a nevelésre alkalmatlan kicsiny épületbe kénytelenek látogatni. Annak érdekében, hogy ez megváltozzon, a nyelvhatár peremén lévő faluban 45 fő befogadására alkalmas óvodát épít az Ökumenikus Segélyszervezet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

Csoportkép annál az üres teleknél, ahová az óvoda épülni fog
Csoportkép annál az üres teleknél, ahová az óvoda épülni fog

Amint a jogi akadályok is elhárulnak az új magyar óvoda építése elől, megkezdődhet a várva várt beruházás. Mivel a kiépítendő vízellátásra és a szennyvízelvezetésre jelenleg nincs forrás, így annak érdekében, hogy a korláthelmeci gyermekek jövőjét magyarul írják, további támogatásra van szükség.

A program megvalósulása, elért eredmények

Ezúttal nem a magyar kultúra napján, hanem március 13-án került sor a jótékonysági estre a fővárosi Duna Palotában. A rendezvényen műsort adott az Anima Soni együttes, amely a Pesterzsébet Központi Református Gyülekezet ifjúsági zenekaraként jött létre. A rendezvény védnökségét ezúttal is Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke vállalta el.

Összesen nettó 1.387.270 forint adomány érkezett, többsége banki átutalással, s csak kisebb része gyűlt össze a márciusban Budapesten, a Duna Palotában megrendezett jótékonysági esten. Több mint százan küldtek adományt, a Kárpát-medencén kívülről, a nyugati emigrációból is érkeztek felajánlások, így összesen 1,4 millió forintot tudunk átadni a beruházónak, az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Természetesen a Magyar Patrióták Közössége a kezdeményezést ezután is figyelemmel fogja kísérni, és a korláthelmeci magyar közösséggel is kapcsolatban marad.

Az Anima Soni együttes koncertje
Az Anima Soni együttes koncertje

Beszámolók