Az erdélyi magyar fiatalság egyik legjelentősebb civil szervezete az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), amely idén 10. alkalommal szervezte meg hagyományos nyári táborát a székelyföldi, gyergyószéki Borzont határában. Idén a Magyar Patrióták Közössége is képviseltette magát a rangos Kárpát-medencei ifjúsági rendezvényen, Hetzmann Róbert – egyesületi elnök – a nemzeti örökség védelméről tartott előadást.

Az ötnapos fesztivál délelőttönként és délutánonként kiváló előadások, esténként fergeteges nemzeti koncertek színhelye volt. A szórvány sorsával foglalkozó Csép Sándor Sátor vendége volt többek között Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke. Előadása során hangsúlyozta: a kultúra az identitás alapja, az örökségvédelem célja pedig a közös történelmi tudat fizikai tereinek fenntartása. Legnagyobb veszélyek közé sorolta a tőkés társaságok mohó, profitszerző vágyát, a trianoni utódállamok „kultúrarablását” és a háborúkat.

Borzonton idén három tagunk volt jelen, mindnyájan remekül érezték magukat. Az EMI-tábor a bizonyíték arra, hogy léteznek a világon olyan fesztiválok is, amelyek nem a céltalan szórakozásról és a széles tömegek lezüllesztéséről szólnak, hanem értékes tudás megszerzését, közösségépítést és értékalapú kikapcsolódást jelentenek. Bízunk benne, hogy 2015-ben is lesz EMI-tábor!

Magyar Patrióták Közössége © 2014. augusztus 12.