A húsvéti ünneppel egy időben Budapesten megtartott politikai tüntetések során festékes üvegekkel megdobálták a Sándor-palotát és az Andrássy út 60. szám alatti Terror Háza Múzeumot. A Magyar Patrióták Közössége közleményben tiltakozik az ellen, hogy műemlék épületek, történelmi emlékhelyek váljanak politikai csatározások áldozataivá. Az elkövetők magatartását primitívnek és kirívóan közösségellenesnek tartjuk, ezért határozott és hatékony felelősségre vonást tartunk szükségesnek.

Egyesületünk megdöbbenéssel értesült arról, hogy a húsvét idejét tüntetéssel töltő közönség egyes tagjai festékes üvegekkel támadtak különböző budapesti középületekre, hogy politikai álláspontjukat kifejezésre juttassák.

A célpontok főként nemzeti jelképek voltak: a Sándor-palota, amely 1867 óta államiságunk jelentős, műemlék épülete (1945-ig miniszterelnöki rezidencia, majd 2003 óta a mindenkori köztársasági elnök hivatala) és a XX. századi önkényuralmi rendszerek áldozatainak emléket állító Terror Háza (Andrássy út 60).

Határozott véleményünk, hogy műemlék épületek festékkel való leöntése, megdobálása önmagában kirívóan közösségellenes magatartás, amit csak súlyosbít, hogy a támadás a magyar társadalom jelképeit érte.

Műemlékek, államiságunk és történelmünk jelképeinek meggyalázása rendkívül primitív és veszélyes politikai nézeteket tükröző megnyilvánulás, aminek nincs köze a szólásszabadsághoz. Középületeink, történelmi emlékhelyeink megrongálása maga az erőszak, ami ellen határozott és hatékony fellépés szükséges. A jogállamiság végét jelentené, ha ezek a bűnelkövetők felelősségre vonás nélkül megúszhatnák tetteik következményeit.

Amennyiben a múlt heti garázdaságokra adott jogállami válaszoknak nem lesz elrettentő erejük, a Magyar Patrióták Közössége beadványban fog a kormányhoz fordulni, kezdeményezve a Büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseinek szigorítását. Több tiszteletet örökségünknek!

Magyar Patrióták Közössége © 2017. április 21.