Csángó kapu Kosteleken
Csángó kapu Kosteleken

A Magyar Patrióták Közössége megalakulása óta foglalkozik a moldvai és az erdélyi csángókkal, a legkeletibb magyar népcsoport kulturális hagyatékával. Egyesületünk 2015 nyara óta részt vesz a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) és A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) által működtetett keresztszülő-programban. Jelképes keresztgyermekünk az Erdély és Moldva határán fekvő Kosteleken lakik. A Magyar Patrióták Közössége emellett fontos célkitűzésének tekinti a moldvai magyar vonatkozású műemlékek kutatását.

Részvétel a keresztszülő-programban

A Magyar Patrióták Közössége 2015-től vesz részt a csángó gyermekek magyar nyelvi oktatását segítő keresztszülő-programban. (Ezt megelőzően, 2014-ben rövid ideig volt egy keresztlányunk a moldvai Klézsén, aki azonban felhagyott a magyar iskola látogatásával.) A Magyar Patrióták Közössége keresztszülőséget vállalt egy csángó iskolás gyermek, a Kostelekben élő Erika fölött, ami azzal jár, hogy oktatásának költségeit mi biztosítjuk. Az egyesület nevében keresztlányunkkal Szeleczky Tünde tagunk tartja a kapcsolatot.

Eddigi beszámolóink:

Keresztszülői látogatás Kosteleken
2016. október 29.

Szorosabb együttműködés a csángószervezetekkel
2015. október 20.

Első találkozás csángó keresztgyermekünkkel
2015. szeptember 14.

Publikáció – Domokos Pál Péter élete
2015. február 13.

Látogatás a moldvai Klézsén
2014. szeptember 12.

Van még magyar jövő Moldvában!
2014. február 15.

Moldvai magyarság

A Kárpát-medencén kívül őshonos magyar közösség egyedül Moldvában, elsősorban a Szeret folyó vidékén él. Ők a moldvai csángók, akik teljes létszáma bár a 200 ezret is meghaladja – „hála” a román állam és a moldvai egyházvezetés erőszakos asszimilációs politikájának – közülük a 1990 körül már csak 60 ezren ismerték a magyar nyelvet. A magyar identitás Moldvában szinte teljesen köddé lett, pedig valaha erősen ragaszkodtak magyarságokhoz. Elzártságuk miatt a mai napig megőrizték az archaikus, középkori magyar nyelvet és kultúrát, ezért a gyimesi és a moldvai csángó közösségek fennmaradása nagyon fontos nemzetpolitikai célkitűzés.

A keresztszülőprogramban való részvételünk mellett kapcsolatban vagyunk a moldvai magyar élet meghatározó civil szervezeteivel és a csángó értelmiségiekkel. Kulturális rendezvényeinket rendszerint törekszünk arra, hogy a csángóság is helyet kapjon.

Tagjaink a csángósággal rendezvények, beszélgetések alkalmával rendszeresen foglalkoznak. Szervezetünk igyekszik azokkal az egykori feltételes magyar közösségekkel is foglalkozni, amelyek mára csaknem nyomtalanul eltűntek. Hasonlóan nagy érdeklődéssel vagyunk az egészen keleti, még alig feltárt magyarok iránt, akik a mai Moldovai Köztársaság területén éltek. Ezért a kezdeményezésért tagságunkban S. Lengyel László a felelős.

A Magyar Patrióták Közössége 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is járt Moldvában.

Találkozás a KEMCSE és az AMMOA vezetőivel
Találkozás a KEMCSE és az AMMOA vezetőivel
Moldvai táj (Klézse. Fotó: Lengyel László)
Moldvai táj (Klézse. Fotó: S. Lengyel László)