2014. február utolsó napján a közép-erdélyi Bethlenszentmiklósra látogattam egy olyan kirándulás keretében, amely egy Kárpát-medencei történelmi verseny nyertes gimnazistáinak mutatta be Erdélyt. Ezen a kiránduláson jártunk még a küküllővári és a keresdi Bethlen-kastélyoknál is.

A küküllővári kastélyba nem lehet bemenni, mert a zsidvei pezsgőgyár román tulajdonosának magántulajdona. Előzetes megbeszélés alapján borkóstoló túrát lehet tenni 25 euró/fő árért, ami egy normál turista számára óriási luxus. Keresd várkastélyát félig felújított állapotban találtuk, ahol a román Kulturális Minisztérium a felújítást abbahagyta, mivel a Bethlen-család időközben visszakapta az államosításkor elkobzott kastélyt. A családnak viszont nincs pénze befejezni a felújítást.

Küküllővár (b), Keresd (j)
Küküllővár (b), Keresd (j)

A bethlenszentmiklósi  reneszánsz kastély a település tulajdonában van, de száz évre bérleti díjat szerzett rajta az említett pezsgőgyáros. A felújításhoz nem kezdett hozzá. Belülről a kastély a teljes tönkremenetel előtt áll, a lépcsőház életveszélyes állapotban van. Az emeletre felmenni tilos, életveszélyes. A földszinten jártunk, ami egy romhalmaz állapotában van. Tető szerencsére van az épületen, és a kastély kellő hozzáértéssel megmenthető lenne.

A benthlenszentmiklósi kastély külön nevezetessége, hogy az erdélyi reneszánsz mintapéldányának tartják. A Leydenben építészetet végző Bethlen Miklós erdélyi kancellár saját kezűleg, illetve saját tervezésben építette fel 1668 és 1683 között, lényegében saját jobbágyaival, saját munkavezetése alatt. Bethlen Miklós a XVII. század végén volt Erdély kancellárja, korábban ő érte el Lipót császárnál, hogy a Fejedelemség összeomlása után is érvényben maradjon Erdélyben a magyar jog. Ifjúkorában ő szállította haza a vadászbalesetben megsérült és később sérüléseibe belehalt Zrínyi Miklóst. Ő tartotta a súlyosan sérült költő politikus fejét az ölében, ő látta utoljára élőként. Misztikus jelentőségű erdélyi és magyar politikus.

Különlegesen felháborító, hogy Bethlen Miklós gyulafehérvári kastélya ma a December 1. nevet viselő román egyetem hivatali épülete és még többek között az Olasz Intézetnek ad otthont. Bethlennek nincs emléktáblája. Kérdezem, mit tud erről a magyar műemlékvédelem és politika, hogyan lehet, hogy egy nemzetünk történetében ilyen fontos szerepet játszó politikusnak nincs emléktáblája?!

Visszatérve a bethlenszentmiklósi kastélyra: a településen még magyar többség van, ami éppen most vész el a vegyes házasságok miatt. Az utolsó pillanatban még az iskola és óvoda megmenthető lenne. Már 1977 óta szeretnék a román hatóságok bezáratni ezeket a magyar intézményeket, amit a nagyenyedi Bethlen Kollégium szellemében felnőtt magyar pedagógus kollégák mindeddig hősiesen megakadályoztak. A kastély megmentésében is lehetne rájuk számítani. A baj, hogy mindnyájan nyugdíj közeli életkorban vannak. Ha kiesnek az aktív korból, a falu magyar életének is bealkonyul. Ezek után a páratlan kastélynak is vége lesz, illetve román bérleményként kvázi látogathatatlanná válik majd.

Kérek mindenkit, hogy tegyen meg az ügyben mindent, ami megtehető. Hívjuk fel a kormány figyelmét, civil szervezetek és magyar vállalkozók érdeklődését. Meg kellene próbálni szerződést módosítani a küküllővári pezsgőgyárossal és magyar intézménnyé varázsolni a kastélyt.

Lados Balázs
Magyar Patrióták Közössége
© 2014. március 24.