A nemzet történelmi-kulturális centruma

Belső tér a Királyi Palotában egykor (Buffetcsarnok)
Belső tér a Királyi Palotában egykor (Buffetcsarnok)

Buda vára nem csak egy a magyar történelmi belvárosok, városrészek közül, így ezzel a területtel mi kiemelten foglalkozunk. A budai Várnegyed a magyarság történelmi színhelyeinek legfontosabbja, a magyar történelem lüktető szíve, a magyar közjog földrajzi középpontja, nemzeti létünk jelképes metszéspontja.

A Magyar Patrióták Közössége a budai Vár kezelésekor fokozott alázatot vár el a döntéshozóktól és az építészektől. Itt a meglévő örökség megőrzésén túl fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a modern építészet legfeljebb csak kiegészítő szerephez juthat. Ugyanakkor állítjuk, hogy a Várnegyed egy befejezett építészeti egység, ahol a meglévő problémát elsősorban a második világháborús bombázások és a kommunista ideológiai „tisztogatások” miatt lerombolt épületek hiánya jelenti. Ezt a kérdést a Magyar Patrióták Közössége – több európai város mintájára – elsősorban a történelmi belváros helyreállításában, a fontosabb épületek (pl. Mária Magdolna-templom, Teleki-palota, Istállópalota, stb.) újjáépítésében látja. Kezdeményezzük ugyanakkor a Királyi Palota rekonstrukcióját, az eredeti homlokzat és a fontosabb belső terek helyreállítását is.

A budai Várnegyed hosszú távú fejlesztése kapcsán el fogjuk készíteni részletes, szakmai jellegű tanulmányainkat, a Várnegyed Tervet. Ez a csomag fogja tartalmazni indoklással a területet érintő javaslatainkat. Egy élő Várat szeretnénk, ahol a történelmi örökség nem skanzen, hanem megélt valóság.

Végre megújult a Várkert Bazár

Budai vár

A Királyi Palotától a Duna partjáig terjedő várkertet a rakpart felől egy világon egyedülálló épületegyüttes, az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár zárja le. Ez a műemlék azonban méltatlanul rossz állapotba jutott: bár szó szerint a főváros „kirakatában” van, mégis évtizedeken át elhanyagolta a városvezetés – olyannyira, hogy az épületet a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolták.